Sveriges Riksbank

Sverige

Om Sveriges Riksbank

Sveriges Riksbank Header

Funderar du på en karriär på Riksbanken?

Vill du jobba på en händelserik och uppskattad arbetsplats med god stämning och kunniga och engagerade kollegor? Då är Riksbanken rätt plats för dig! Här kan du vara med och påverka hela samhällsekonomin och sätta spelreglerna för finansmarknaden. 

Högt tryck och många möjligheter
Även när det inte är finanskris är trycket på oss högt och som nyanställd får du direkt egna ansvarsområden. Det kan vara både spännande och utmanande men du får också många duktiga och erfarna kollegor som du kan lära dig mycket av. Överhuvudtaget är möjligheterna att lära sig nya saker väldigt stora här. Den enda begränsningen är egentligen den egna kapaciteten. 

Den interna rörligheten är hög och många byter tjänst inom organisationen och breddar på så sätt sin kompetens. Hos oss har du chans att utvecklas antingen som specialist eller som chef. Oavsett vilken väg du väljer kommer du att få kompetensutveckling, i Sverige eller utomlands, så att du klarar dina arbetsuppgifter på bästa sätt. 

Vi bryr oss om vem du är
De flesta som arbetar här är nationalekonomer eller finansiella ekonomer. Du har med fördel ett par års arbetslivserfarenhet när du kommer hit. På de allra flesta tjänster krävs magisterexamen men du bör först och främst ha ett stort intresse och engagemang för Sveriges ekonomi och för Riksbankens ansvarsområden. Du måste också ha en stark analytisk förmåga och vara duktig på att förmedla ditt resonemang till andra på ett pedagogiskt sätt.  

Internationella kontakter och internationellt arbete
I stort sett allt arbete på Riksbanken har ett internationellt inslag och kontakterna med omvärlden är många. Allt som allt jobbar våra medarbetare i ungefär 130 internationella kommittéer och arbetsgrupper. Vi tror att internationellt arbete är ett mycket bra sätt att utveckla sin kompetens och många av våra medarbetare tillbringar en period på en annan centralbank någonstans i världen. Just nu har vi medarbetare på Europeiska centralbanken (ECB) i Frankfurt och IMF i Washington. 

Sveriges Riksbank kollage

Arbetslivet och hela livet
Hos oss får du de bästa förutsättningarna för balans i livet. Vi är övertygade om att man gör ett bättre arbete om man får ihop och trivs med hela livet, inte bara den del av dygnet som man tillbringar på Riksbanken. Flexibla arbetstider, träningsmöjligheter i huset och bra teknisk utrustning gör det lätt för dig att lägga upp ditt arbete på ett effektivt sätt.

Riksbankens skryt

Vi är mycket stolta över:

  • att arbeta på Riksbanken. Det visar det mycket goda resultat vi fick i vår senaste medarbetarundersökning. Våra medarbetare upplever att ledarskapet är mycket bra och vi får dessutom väldigt bra resultat när det gäller utvecklingsmöjligheter, diskussionsklimat och våra möjligheter att ta initiativ till förbättringar av verksamheten (se medarbetarundersökningen på vår hemsida).
  • att den externa bilden av Riksbanken är positiv och att vi rankas högt bland både studenter och Young Professionals. Vi blev branschbäst bland ekonomistudenter i kategorin ”offentlig sektor” 2012, 2013, 2014 och 2015. Undersökningsföretaget Universum frågar dessutom årligen cirka 30 000 studenter och Young Professionals i Sverige om deras karriärpreferenser och om vilka deras drömarbetsgivare är och då placerade vi oss på 18:e plats bland Young Professionals ekonomer i Sverige och på 13:e plats bland studenter. År 2011 fick Riksbanken första pris i kategorin ”bästa Employer Branding-företag” på karriärgalan som Universum anordnar för Young Professionals.
  • utmärkelsen ”transparency award 2014” där världens centralbanker utnämnde oss till pionjärer inom kommunikation genom vårt transparenta sätt att kommunicera ut våra processer och beslut.

Vad gör vi på Riksbanken när vi inte jobbar?
Då samlas vi för en AW på plan 13, under glastaket, för att fira att ett projekt har avslutats eller firar av en kollega som går vidare till ett nytt spännande jobb med en tårta. Eller så svettas vi på vårt gym när vi ätit av vår restaurangs fantastiska julbord sista veckan i december.

 Läs mer på vår Karriärsida  LinkedIn
103 37 Stockholm  Brunkebergstorg 11  Tel 08-787 00 00  Fax 08-21 05 31  
E-post registratorn@riksbank.se  Presskontakt 08-787 02 00

InformationsFilm

2 jobb med Sveriges Riksbank