Chefsekonom som vill vara med och leda Finansinspektionen

Plats
Stockholm
Annonserat
den 4 september 2017
Stängs
den 15 september 2017
Ref:
900
Kontakta
Erik Thedéen
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Som chefsekonom leder du staben Ekonomisk analys som ansvarar för att analysera det finansiella systemets sårbarheter och riskerna kopplade till hushållens och företagens skulder. I samarbete med andra delar av Finansinspektionen (FI) tar staben också fram förslag på åtgärder som kan stärka den finansiella stabiliteten. Exempel på analyser kan vara FI:s stabilitetsrapport och bolånerapport, medan åtgärder kan omfatta kapitalkrav på svenska banker eller amorteringskrav för bolånetagare.

FI har under senare år stärkt sin analytiska inriktning och som en del i detta har staben Ekonomisk analys vuxit. Staben är uppdelad i två avdelningar och som stöd i din roll har du två avdelningschefer. Arbetet sker i nära samarbete med övriga delar av FI och staben fungerar också som ett stöd i analys och policyfrågor över alla FI:s ansvarsområden, dvs. tillsyn över banker, försäkringsbolag, marknader och konsumentskydd.

Som chefsekonom rapporterar du till och arbetar nära generaldirektören och du ingår i FI:s ledningsgrupp. Du får stora möjligheter att påverka, driva och kommunicera FI:s ställningstaganden både internt och externt, exempelvis genom att företräda FI i kontakter med media samt vid möten med beslutsfattare inom den svenska finansiella sektorn och internationellt.

Du leder, stöttar och skapar goda förutsättningar för dina medarbetares resultat och utveckling, bland annat genom tydliga mål och uppföljning. Vi erbjuder dig ledarskapsutbildning för att ge dig förutsättningar att lyckas i ditt ledarskap.

Vi söker dig som har relevant akademisk examen, troligtvis med inriktning mot nationalekonomi eller finansiell ekonomi. Forskarutbildning är meriterande. Du har gedigen erfarenhet av att bedriva och leda analysarbete, med inriktning på den finansiella sektorn eller makroekonomin, sannolikt på en myndighet eller inom finansbranschen. Du bör även ha erfarenhet av arbete med policyfrågor inom det ekonomiska området. Vi förutsätter att du har ett stort intresse för ledarskapsfrågor och vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av att vara chef.

Som person är du analytisk, tydlig och strukturerad. Du planerar, prioriterar och organiserar ditt och andras arbete på ett effektivt sätt. Du har en väl utvecklad förmåga att kunna fatta beslut, samtidigt som du ser helheten och främjar samarbete. Arbetet på FI förutsätter hög integritet och att du kan uttrycka dig mycket väl på svenska och engelska i tal och skrift, samt att du har vana av och trivs med att tala inför andra.

I denna rekrytering samarbetar vi med Experis Executive, kontakta gärna chefsrekryteringskonsulterna Anna Arborelius på 072-537 5011 eller Louise Harrysson på 073- 059 8241 för frågor.

Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning. Tjänsten är placerad i säkerhetsklass vilket innebär att svenskt medborgarskap samt godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll krävs för anställning.

Välkommen med din ansökan med cv, personligt brev, examensbevis och relevanta betyg senast den 15 september 2017. Arbetspsykologiska tester kommer att ingå som en del av rekryteringsprocessen.

FI arbetar för finansiell stabilitet och ett gott konsumentskydd. Här arbetar drygt 400 personer med olika erfarenhet och bakgrund på en arbetsplats som präglas av samarbete och kunskapsutbyte. På FI är du med och påverkar den finansiella marknaden. Tillsammans arbetar vi för samhällsnyttan och du kan göra skillnad!

Liknande jobb

Liknande jobb