Senior ekonom / analytiker inom finansiell statistik

Plats
Stockholm
Annonserat
den 29 maj 2018
Stängs
den 17 juni 2018
Ref:
2018-00552
Kontakta
Jyry Hokkanen
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Riksbankens Statistikenhet söker en erfaren ekonom för utveckling och analys av Riksbankens finansiella statistik.

Du förväntas leda och delta i olika utvecklingsprojekt och ansvara för utredningar kopplade till finansmarknads- och värdepappersstatistik. Du tar fram underlag för strategiska beslut kopplade till verksamhetsutveckling och arbetar avdelningsöverskridande inom banken och representerar Riksbanken både nationellt och internationellt.

Du arbetar även med att analysera och utveckla statistik som underlag för Riksbankens arbete med penningpolitik och finansiell stabilitet. Det innebär bland annat arbete kring den finansiella statistikens användning och utveckling. Arbetsuppgifterna medför regelbundna kontakter med Statistiska centralbyrån och med internationella organisationer, såsom ECB, BIS och IMF.

VI SÖKER DIG som har en bred erfarenhet av analys inom finansmarknadsområdet, både kvalitativ och kvantitativ analys. Du ska ha relevant akademisk examen (med inriktning mot nationalekonomi, statistik eller finansiell ekonomi) och minst fem års erfarenhet från kvalificerat analys- och/eller utredningsarbete. Du har projektledningsvana och/eller annan ledarerfarenhet. Forskarutbildning inom nationalekonomi eller motsvarande område är meriterande, erfarenhet från systemutvecklingsprojekt och vana att jobba över organisatoriska gränser är dessutom önskvärt.

SOM PERSON är du självgående, initiativrik och resultatinriktad. Du har god analysförmåga och uttrycker dig väl i tal och skrift såväl på svenska som på engelska. Eftersom tjänsten innebär många interna och externa kontakter är det viktigt att du är en skicklig kommunikatör och har lätt för att samarbeta.

VI ERBJUDER utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

VI VILL HA DIN ANSÖKAN senast den 17/6 2018, men kommer att behandla ansökningarna löpande. Om du har frågor är du välkommen att ringa enhetschef Jyry Hokkanen på 08-787 0557 eller biträdande enhetschef Anders Lindström 08–787 0529. Du söker tjänsten genom att klicka på Ansök.

Statistikenheten ingår i avdelningen för penningpolitik. Huvuduppgifterna för avdelningen för penningpolitik är att ta fram underlag för direktionens penningpolitiska beslut, bedriva forskning på områden kopplade till Riksbankens uppgifter och att ansvara för statistik och information som är relevant för centralbanken. Statistikenheten ansvarar bland annat för utvecklingen av Riksbankens betalningsbalans-, värdepappers- och finansmarknadsstatistik. Därtill ansvarar man för Riksbankens Företagsundersökning bland svenska företag och Riksbankens interna databibliotek.

Liknande jobb

Liknande jobb