Modellexpert med inriktning mot bankernas kreditriskmodeller

Plats
Stockholm
Annonserat
den 29 augusti 2017
Stängs
den 20 september 2017
Ref:
903
Kontakta
Per Kolbjörnsen
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Som Modellexpert på avdelningen Bankpolicy och Kreditriskmodeller arbetar du med analyser, undersökningar och prövningar av bankernas kreditriskmodeller (så kallade IRK-modeller). Dessa utgör grunden för beräkningen av bankernas riskbaserade kapitalkrav. Du bedömer modellernas kvalitet utifrån kraven i kapitaltäckningsregelverket, vilket avgör om bankerna får tillstånd att använda modellerna. Du kommer att ha en tillsynsdialog med bankerna om hur kreditriskmodellerna används och utvecklas. Arbetet sker i hög grad genom kvalitativ analys, men som modellexpert är det viktigt att du förstår hur kvantitativa kreditriskmodeller tas fram, implementeras och används av bankerna. Du har också möjligheten att vara delaktig när nya tillsynsmetoder och regelverk utvecklas.

Tjänsten innebär ett tätt samarbete med kollegor på FI och med andra tillsynsmyndigheter inom EU.

Vi söker dig som har en akademisk examen på magister/master-nivå, med inriktning mot finansiell matematik, nationalekonomi och/eller statistik. Goda kunskaper inom dataanalys, matematik och statistik är en förutsättning. Du har troligtvis erfarenhet från finansbranschen och vi ser gärna att du har arbetat med kreditrisk och/ eller kreditriskmodeller. Det är meriterande om du har forskarutbildning eller kunskap om kapitaltäckningsregelverket.

Som person är du analytisk, självgående och strukturerad. Du har integritet, är uthållig och du bidrar med gott samarbete och tydlighet. Vi förutsätter att du har ett stort intresse för den finansiella sektorn i allmänhet och ett särskilt intresse för hur kreditrisker påverkar den finansiella stabiliteten i Sverige. Arbetsspråket på FI är svenska men är inget krav om du har ambitionen att lära dig svenska på ett par års sikt.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta biträdande avdelningschef Per Kolbjörnsen på 08-408 985 33

Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning.

Välkommen med din ansökan innehållande cv, personligt brev, examensbevis och relevanta betyg senast den 20 september 2017. Arbetspsykologiska tester kommer att ingå som en del av rekryteringsprocessen.

FI arbetar för finansiell stabilitet och ett gott konsumentskydd. Här arbetar drygt 400 personer med olika erfarenhet och bakgrund på en arbetsplats som präglas av samarbete och kunskapsutbyte. På FI är du med och påverkar den finansiella marknaden. Tillsammans arbetar vi för samhällsnyttan och du kan göra skillnad!

Liknande jobb

Liknande jobb