Risk- och kontinuitetsansvarig till RIX-enheten

Plats
Stockholm
Annonserat
den 28 februari 2018
Stängs
den 18 mars 2018
Ref:
2018-00252
Kontakta
Helena Tummings
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Vill du vara med i utvecklingen kring Sveriges betalningssystem RIX? Ta chansen och sök denna spännande tjänst med fokus på risker och kontinuitet.

SOM RISK- & KONTINUITETSANSVARIG på RIX-enheten så kommer du att arbeta med att koordinera och driva verksamhetens arbete med operativa risker och kontinuitet. Eftersom RIX är ett system som har avgörande betydelse för det finansiella systemet är systemets tillgänglighet mycket viktig.

I rollen ingår bland annat utvärdering av operativa risker och åtgärdsplaner, löpande kontinuitetsplanering, säkerställa regelefterlevnad inom området samt planera och koordinera interna och externa övningar. Du kommer inom ditt område ha ansvar för kontakter med interna och externa parter, såsom övriga avdelningar inom Riksbanken, RIX deltagare, Centralbanker och andra centrala aktörer inom den finansiella sektorn. Du kommer också var delaktig i bankens arbete med civil beredskap.

Utöver rollen som risk- och kontinuitetsansvarig så kommer du delta i det dagliga operativa arbetet kring betalningssystemet, viss schemaläggning förekommer, samt vara involverad i projekt och utredningar inom banken. Utmaningar framåt är att tillsammans med resten av teamet säkerställa att betalningssystemet RIX samt Riksbankens system för hantering av säkerheter följer med i samhällsutvecklingen.

Då tjänsten är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras.

VI SÖKER DIG SOM har relevant högskoleutbildning. Du ska ha erfarenhet av arbete med operativa risker, riskanalyser och kontinuitetsarbete. Du ska också ha goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift. Det är meriterande med erfarenhet av arbete inom finansiell infrastruktur, bank eller finansiell sektor. Även erfarenhet kring cybersäkerhetsfrågor och kunskaper om RIX-systemet eller SWIFT är meriterande.

SOM PERSON är du initiativtagande, stabil, serviceinriktad med en god samarbetsförmåga. Du är också tydlig, strukturerad och har en god problemlösande analysförmåga.

VI ERBJUDER utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och mycket stor möjlighet till kompetensutveckling.

VI VILL HA DIN ANSÖKAN inklusive relevanta betyg senast den 18 mars 2018. Om du har frågor är du välkommen att kontakta enhetschef Helena Tummings, helena.tummings@riksbank.se 08-787 04 75. Du söker tjänsten genom att klicka på Ansök.

Vi har valt annonseringskanaler och undanber oss försäljare av rekryteringstjänster och annonser.

RIX är Riksbankens system för överföring av kontoförda pengar och kan sägas vara knutpunkten i det svenska betalningssystemet genom att samtliga transaktioner mellan banker, clearingorganisationer och Riksgälden slussas genom RIX. Därmed fungerar Riksbanken som bankernas bank vid genomförandet av betalningar i svenska kronor. RIX är en viktig del i den finansiella infrastrukturen, med en daglig omsättning som motsvarar en sjättedel av den svenska bruttonationalprodukten.

RIX-enheten är placerad på avdelningen för betalningssystem och kontanter. Avdelningens uppdrag är att tillhandahålla ett betalningssystem för avveckling av stora betalningar i Sverige, samordna krisberedskapen inom det centrala betalningssystemen samt att försörja landet med kontanter. På avdelningen finns tre enheter; RIX-enheten, enheten för operativ kontanthantering samt enheten för analys och utveckling av betalningar.