Senior Hållbarhetsanalytiker till EKN, Stockholm

Rekryterare
EKN
Plats
Stockholm
Annonserat
den 6 augusti 2018
Stängs
den 26 augusti 2018
Kontakta
Karin Wessman
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

eknjobb

Vill du driva hållbarhetsfrågor i internationella affärer?

EKN främjar svensk export genom att utfärda statliga garantier till företag och banker mot risken att inte få betalt. Under 2017 garanterade vi 2093 affärer till 133 länder. Hållbarhetsanalys är en integrerad del i vår riskbedömning, med fokus på den verksamhet där den svenska exportvaran ska användas. I stora affär ställer vi konkreta hållbarhetskrav på köparbolaget. Vi arbetar aktivt på EKN, företags- och internationell nivå för att driva hållbarhetsfrågor framåt. Alltid med exportaffärer som utgångspunkt.

Vi söker nu dig som vill arbeta som senior hållbarhetsanalytiker och bli en del av vårt hållbarhetsteam. Du kommer arbeta på avdelningen Risk Advisory & CSR. På avdelningen arbetar 16 personer som är specialiserade på land-, kredit-, och hållbarhetsanalys.

Arbetsbeskrivning
Du kommer att bedöma och hantera risker kopplade till miljö och mänskliga rättigheter i internationella affärer, och framförallt på tillväxtmarknader. EKN:s riktlinjer utgår från OECD-överenskommelser och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

Vid affärer till större projekt kommer du att utvärdera miljö och sociala konsekvensbeskrivningar gentemot IFC:s Performance Standards, ofta i samarbete med andra länders exportkreditinstitut och kommersiella banker. Du kommer även följa upp hur projekten lever upp till de krav som EKN ställer. 

Du kommer samarbeta med andra delar av organisationen, företag och externa intressenter för att vidareutveckla EKN:s hantering av hållbarhetsfrågor.

I tjänsten ingår resande i samband med större projekt, men också för att representera EKN gällande hållbarhetsfrågor i vårt internationella samarbete. 

En viktig del av tjänsten är att på ett effektivt sätt presentera och kommunicera ditt arbete och resultat, internt och externt. Engelska används dagligen i verksamheten, både i tal och i skrift. 

Kompetensprofil
Vi tror att du har mångårig erfarenhet från att bedöma risker för företags påverkan på miljö och mänskliga rättigheter såsom arbetsvillkor, folkomflyttningar och ursprungsbefolkning.

Du har magisterexamen eller motsvarande med relevans för hållbarhetsområdet, gärna med fokus på mänskliga rättigheter. 

Du är affärsorienterad och har ett moget och förtroendeingivande agerande som bygger på gott omdöme, god förmåga att samarbeta och hög integritet. 

Du tar eget ansvar och trivs med att arbeta självständigt, samtidigt som du också tycker om att samarbeta med andra och driva förändringsarbete framåt.

Du har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift, också i större sammanhang.

Erfarenhet från att genomföra affärer i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och/eller IFC:s Performance standards är meriterande.

Erfarenhet från arbete på tillväxtmarknader och ytterligare språkkunskaper är meriterande. 

Mer information
Vill du veta mer om tjänsten kontakta Karin Wessman, hållbarhetsansvarig eller Peter Tuving, chef Risk Advisory & CSR. Frågor om anställningsvillkor besvaras av Gun Lidholm, chef HR funktionen. Facklig representant är Bo Lindgren, SACO. Samtliga nås på telefon 08-788 00 00. 

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering på vårt huvudkontor i Stockholm. Du ansöker genom att registrera ditt CV och personliga brev på vår hemsida senast den 26 augusti  2018.