Modellexpert på avdelningen Bankpolicy och Kreditriskmodeller

Plats
Stockholm (Kommun)
Annonserat
den 27 augusti 2018
Stängs
den 17 september 2018
Ref:
1082
Kontakta
Per Kolbjörnsen
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Som Modellexpert på avdelningen Bankpolicy och Kreditriskmodeller granskar du bankernas kreditriskmodeller (så kallade IRK-modeller) som ligger till grund för beräkningen av bankernas kapitalkrav. Du bedömer modellernas robusthet och kvalitet utifrån reglerna i kapitaltäckningsregelverket och om bankerna uppfyller kraven för att få tillstånd att avvända modellerna. Dessutom kommer du att arbeta med tillsyn av modellerna och hur de används och uppdateras.

Arbetet sker främst kvalitativt, men det är viktigt att förstå hur kvantitativa kreditriskmodeller utvecklas, implementeras och används av bankerna. Tjänsten innebär ett tätt samarbete med kollegor på Finansinspektionen (FI) och med andra tillsynsmyndigheter inom EU.

Vi söker dig som har en relevant akademisk examen på magister-/masternivå eller motsvarande, exempelvis med inriktning mot finansiell matematik, nationalekonomi och/eller statistik. Mycket goda kunskaper inom dataanalys, matematik och statistik är en förutsättning. Vi ser gärna att du har erfarenhet från finansbranschen och att du har arbetat med kreditrisk och/ eller kreditriskmodeller alternativt med analys av stora datamängder. Forskarutbildning inom relevant område, erfarenhet från bank samt de regelverk som förekommer på området är meriterande.

Som person är du analytisk, beslutsam och strukturerad. Du bidrar med gott samarbete och tydlighet. Vi utgår ifrån att du har ett stort intresse för den finansiella sektorn i allmänhet och ett specifikt intresse för hur kreditriskerna påverkar den finansiella stabiliteten i Sverige på en övergripande nivå.

Arbetet på FI förutsätter hög integritet samt att du kan uttrycka dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta biträdande avdelningschef Per Kolbjörnsen på 08-4089 8533.

Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning.

Välkommen med din ansökan med cv, personligt brev, examensbevis och relevanta betyg senast den 17 september 2018. Arbetspsykologiska tester kommer att ingå som en del av rekryteringsprocessen.

FI arbetar för finansiell stabilitet och ett gott konsumentskydd. Här arbetar cirka 500 personer med olika erfarenhet och bakgrund på en arbetsplats som präglas av samarbete och kunskapsutbyte. På FI är du med och påverkar den finansiella marknaden. Tillsammans arbetar vi för samhällsnyttan och du kan göra skillnad!

Liknande jobb

Liknande jobb