Ekonom till systemriskenheten - Sveriges Riksbank

Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 7 september 2018
Stängs
den 23 september 2018
Ref:
2018-00814
Kontakta
Kristian Jönsson
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

SOM EKONOM PÅ SYSTEMRISKENHETEN arbetar du med att analysera stabilitets- och systemrisker i det finansiella systemet i ett brett perspektiv. I arbetet ingår fördjupad analys av kvantitativ karaktär. Du bidrar till att förmedla Riksbankens analys och policy och ditt arbete är en viktig del bland annat i rapporten Finansiell stabilitet, i avdelningens bidrag till de penningpolitiska underlagen samt i Riksbankens beredningar inför stabilitetsrådets möten.

VI SÖKER DIG som har examen i nationalekonomi, finansiell ekonomi eller ett närliggande ämne, och som vill arbeta med praktiskt inriktade policyfrågor. Mycket av enhetens arbete utmynnar i att på olika sätt förmedla Riksbankens budskap såväl internt som externt. Det är därför viktigt att du kan uttrycka dig väl på både svenska och engelska i tal och skrift. Arbetet kräver också kunskaper i kvantitativa metoder och ekonometri. Erfarenhet från liknande myndighets- och policyarbete är meriterande och vi ser avslutad forskarutbildning som mycket meriterande.

SOM PERSON är du självgående, prestigelös och strukturerad. Du är bra på att samarbeta och är van vid att arbeta i grupp. Du har god analysförmåga och tycker om att skriva och förmedla budskap på ett pedagogiskt sätt. Det är också viktigt att du arbetar utifrån ett helhetsperspektiv och samtidigt har en förmåga att fördjupa dig i olika frågor. Att du har ett stort intresse för samhällsekonomiska frågor ser vi som en självklarhet.

VI ERBJUDER utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och mycket stor möjlighet till kompetensutveckling.

VI VILL HA DIN ANSÖKAN med CV och personligt brev samt relevanta betyg senast den 23 september 2018. Om du har frågor är du välkommen att kontakta tf enhetschef Kristian Jönsson på telefon 08-787 0626. Du söker tjänsten genom att klicka på Ansök.

Avdelningen för finansiell stabilitet (AFS) arbetar för att Riksbanken på ett tidigt stadium ska identifiera risker som kan leda till att det finansiella systemet blir instabilt eller ineffektivt. AFS ansvarar också för att se till att Riksbanken ska kunna hantera en finansiell kris, om en sådan trots allt skulle uppstå. Delar av avdelningens analyser och slutsatser presenteras bland annat i rapporten Finansiell stabilitet, i direktionsledamöters tal, och konsultations- och remissvar. Avdelningen arbetar i nära samarbete med andra myndigheter i Sverige, svenska banker och med andra aktörer på de finansiella marknaderna. Vi deltar även aktivt i internationella organisationer som arbetar med finansiell stabilitet så som IMF, Bank for International Settlements (BIS) och European Systemic Risk Board (ESRB).

Liknande jobb

Liknande jobb