Teknisk specialist inom ERTMS

Rekryterare
Trafikverket
Plats
Solna / Bryssel
Annonserat
den 5 oktober 2018
Stängs
den 21 oktober 2018
Kontakta
Anders Åkeson
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

tobbanner_jobbsidor.jpg

Välkommen att söka jobb hos oss som Teknisk specialist inom ERTMS med placeringsort Solna & Bryssel. Vi vill ha din ansökan senast den 21 oktober.

Har du ett tekniskt intresse och vill vara med och utveckla framtidens infrastruktur för Sverige och Europas järnvägar? Vi söker dig som vill arbeta och utvecklas tillsammans med oss i ett spännande framtidsområde - signalteknik!

Varje dag transporteras tusentals resenärer, tåg och flera tusen ton gods på våra järnvägar. Vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt och för att lyckas med detta behövs välfungerande transportnätverk och signalsystem. Ett signalsystem är ett säkerhetssystem som med teknikens hjälp, i grunden har till uppgift att förhindra att järnvägsfordon spårar ur i växlar eller kolliderar med varandra eller med vägfordon. Trafikverket ansvarar för att utveckla och förvalta den svenska järnvägsanläggningen som är allt ifrån över 50 år gammal till toppmodern. Just nu sker en digitalisering och ett teknikskifte som gör att vi behöver tänka om och utveckla nytt, ett arbete som kommer att pågå i minst 30 år framöver. Vi utvecklar en ny generations järnväg med ERTMS som är ett nytt digitaliserat signalsystem för Europa, en ny höghastighetsjärnväg och ett nytt nationellt trafikledningssystem. ERTMS (European Rail Traffic Management System)) är ett EUgemensamt standardiserat och digitaliserat signalsystem, där utvecklingen just nu är i full gång för att ersätta det befintliga ATC-systemet. Systemet ersätter en sliten anläggning och kommer att underlätta trafik mellan länderna i Europa. ERTMS är ett av Trafikverkets absolut största projekt och därtill ett av de mest utmanande.

Som teknisk specialist kommer du att ha en viktig roll i att se till att arbetet och utvecklingen som sker i projekt ERTMS i Sverige samt hos ERTMS Users Group i Bryssel samordnas. Du som inte tidigare har erfarenhet inom området, kommer att få utbildning och introduktion.

Arbetsuppgifter
Vi erbjuder dig en möjlighet att utvecklas i ett område med många karriärvägar och internationella möjligheter. Som teknisk specialist kommer du vara en viktig länk mellan Projekt ERTMS i Sverige och ERTMS Users Group i Bryssel. ERTMS Users Group är en gemensam plattform för de järnvägsaktörer i Europa som är involverade i implementeringen av ERTMS. Plattformen består av tekniska experter och arbetsgrupper inom olika kompetensområden. ERTMS Users Group agerar som en gemensam plattform kring all utveckling, implementering och optimering av ERTMS och ansvarar för att kommunicera ut aktiviteter samt information till berörda organisationer i Europa. Syftet med att ha en gemensam plattform är att se till att signalsystemet ERTMS och järnvägsnätet i Europa är säkert, tillförlitligt och kompatibelt samtidigt som all utveckling och utrullning i Europa sker enhetligt och korrekt.

Som teknisk specialist är du Projekt ERTMS representant på plats i Bryssel och samlar in samt överför kunskap mellan Projekt ERTMS och ERTMS Users Group. Du ansvarar för att Projekt ERTMS är involverad och delaktig i det senaste arbetet och kommande utvecklingen. Du bidrar aktivt med din kunskap till arbetsgrupper och till medlemsorganisationerna. Du leder aktiviteter och möten och ansvarar för att resultat uppnås. I rollen har du många interna och externa kontakter, där du arbetar aktivt för att bygga nya samt vårda befintliga nätverk.

Kvalifikationer

Vi söker dig som:

  • har universitets- eller högskoleutbildning om minst 180 hp inom teknik, signal, telecom eller annan inriktning som vi bedömer likvärdig. Din examen får vara högst åtta år gammal. För att du ska vara aktuell måste din utbildning vara helt färdigställd (minst 180 hp) vid anställningstillfället. I samband med en anställning kommer vi inhämta examensbevis. För att lyckas i rollen har du stort intresse för och en vilja att utvecklas inom området signalteknik
  • talar och skriver svenska och engelska flytande

Det är meriterande om du:

  • har erfarenhet av systemarkitektur
  • har erfarenhet av att formulera tekniska rapporter och hantera samt tolka tekniska dokument
  • har språkkunskaper i tyska och/eller franska

Som person är du kommunikativ och duktig på att förmedla information. Du är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren. Du är god relationsbyggare som bygger nya och vårdar befintliga nätverk. Du inger förtroende och får andra att känna sig bekväma. Vidare har du en god analys och problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar som är hållbara ur ett helhetsperspektiv. Du drivs av att levererar resultat som bidrar till att organisationen når sina mål och skapar nytta.

Övrig information
Då rollen är ny kommer din anställning att starta med några månaders introduktion i Sverige. Din ordinarie placeringsort är Solna, Sverige. Några års utlandstjänstgöring i Bryssel, Belgien, förekommer en bit in i anställningen.

Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning är placerad i säkerhetsklass. Det innebär att registerkontroll kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. I denna rekryteringsprocess förekommer tester.

Ansökan
Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. Då vi har svenska som koncernspråk önskar vi att din ansökan är skriven på svenska. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör.

Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga. Vi jobbar tillsammans mot vår vision: alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Vi vill ha din ansökan senast den 2018-10-21

Varför Trafikverket?
Hos oss gör skillnad för hela samhället genom att bli en samhällsutvecklare. Vi erbjuder dig en modern arbetsplats med spännande utmaningar och stora utvecklingsmöjligheter. Vi tycker att det är viktigt med balans mellan arbete och fritid för att få en bra helhet i livet.

Läs mer om våra förmåner och balans i livet på https://www.trafikverket.se/om-oss/jobb-ochframtid/att-jobba-pa-trafikverket/Formaner/

Kontakt
Vid frågor om tjänsten eller om hur det är att arbeta på Trafikverket, varmt välkommen att kontakta någon av nedanstående personer:

Rekryterande chef Anders Åkeson 0101243928

SEKO Charlotte Olsson 0101231103

ST Airi Larsson 0101236243

SACO Håkan Wiss 0101237435

Varmt välkommen med din ansökan!