Ekonom till bankanalys

Plats
Stockholm
Annonserat
den 7 augusti 2017
Stängs
den 27 augusti 2017
Ref:
2017-00567
Kontakta
David Forsman
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

SOM EKONOM PÅ ENHETEN FÖR BANKANALYS får du arbeta med analys av de svenska bankerna och det svenska finansiella systemet med fokus på risker och sårbarheter. Viktiga inslag i arbetet är att analysera bankernas motståndskraft mot finansiell stress eller andra oväntade negativa händelser med fokus på likviditetsrisker och kreditrisker samt att följa de strukturella förändringar som sker i det finansiella systemet. Analysen sker ur ett systemperspektiv men inslag av institutspecifik analys förekommer också. I arbetet ingår också att representera Riksbanken i officiella sammanhang och att vara delaktig i internationellt policyarbete.
Tjänsten är en tillsvidareanställning.

VI SÖKER DIG SOM har lägst en magisterexamen i finansiell ekonomi eller i nationalekonomi, en ingenjörsutbildning med ekonomisk inriktning eller annan liknande utbildning. Du är i början av din karriär och har ett par års arbetslivserfarenhet av bankanalys eller annat för tjänsten relevant arbete. Erfarenhet från analys av och förståelse för finansiella marknader och de skuldinstrument bankerna använder sig av är meriterande. Vi ser det också som mycket positivt om du har god kunskap om och erfarenhet av att arbeta med redovisningsregler för finansiella institut. Kunskaper inom Matlab, SAS eller Stata samt generellt goda kunskaper i och erfarenhet av att använda statistik och ekonometri i arbetet är meriterande.

SOM PERSON är du självgående, prestigelös och initiativrik. Du har god analysförmåga och duktig på att presentera och skriva texter på både svenska och engelska. Du har också god samarbetsförmåga och är van vid att arbeta i grupp. Du har också ett stort intresse för samhällsekonomiska frågor. Riksbanken värdesätter en jämn könsfördelning och mångfald. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och olika födelsebakgrund.

VI ERBJUDER utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

VI VILL HA DIN ANSÖKAN med personligt brev, CV och relevanta betyg senast den 27 augusti 2017. Om du har frågor är du välkommen att kontakta enhetschef David Forsman via telefon, 070-955 86 31 eller via mail david.forsman@riksbank.se Du söker tjänsten genom att gå in på våra lediga jobb www.riksbank.se/karriar och klicka på Ansök.

Avdelningen för finansiell stabilitet arbetar för att Riksbanken på ett tidigt stadium ska identifiera risker som kan leda till att det finansiella systemet blir instabilt eller ineffektivt. Vi ansvarar också för att Riksbanken ska kunna hantera en finansiell kris, både i form av förebyggande arbete samt faktiskt krishantering. Delar av våra analyser och slutsatser presenteras två gånger per år i rapporten Finansiell Stabilitet, i ekonomiska kommentarer samt i direktionsledamöternas tal, debattartiklar och konsultations- och remissvar.

En stor del av vårt arbete sker i samarbete med andra centralbanker. Vi deltar aktivt i internationella organisationer som också arbetar med finansiell stabilitet såsom Bank for International Settlements (BIS), Baselkommittén, European Systemic Risk Board (ESRB), IMF samt i det europeiska centralbankssystemet (ESCB).

Liknande jobb

Liknande jobb