Kvalificerad riskexpert till Finansinspektionen

Plats
Stockholm
Annonserat
den 13 juli 2018
Stängs
den 26 augusti 2018
Ref:
18-13277
Kontakta
Daniel Gedeon
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Som kvalificerad riskexpert på avdelningen Infrastrukturtillsyn arbetar du primärt med analys, modellvalideringar och riskbedömning av de finansiella infrastrukturföretagen samt finansmarknadens funktionssätt. Du kommer dock också att få möjlighet att arbeta med andra viktiga delar av FI:s löpande tillsyn av dessa företag. Rollen innebär därför en spännande kombination av arbete med både modell- och operativa/finansiella risker och utgör en viktig analytiskt del av Finansinspektionens tillsyn.

Du kommer bland annat att arbeta med prövningar av interna modeller för centrala motparter samt stresstester och tillståndsprövningar för de finansiella infrastrukturföretagen. Du deltar också i arbetet med att analysera inrapporterad data liksom analyser av nya regelverks utformning och påverkan.

Avdelningens övergripande fokus ligger på tillsyn-, tillstånd- och policyfrågor relaterade till systemkritiska finansiella infrastrukturföretag. Här ingår företag som börser, handelsplattformar, centrala värdepappersförvarare, clearingverksamheter och administratörer av kritiska index. Du kommer att arbeta med analys, tillämpning och utveckling av komplexa regelverks-, risk- och finansmarknadsfrågor med stor påverkan på systemviktiga företag, finansiell stabilitet och välfungerande marknader.

Arbetet innebär tätt samarbete och kunskapsutbyte med kollegor inom FI. Du kommer att ha externa kontakter med seniora experter på företag under tillsyn, andra svenska myndigheter och med kollegor på andra tillsynsmyndigheter. Tjänsten ger dig goda möjligheter att vara med och utveckla FI:s tillsyn och delta i arbetet med nationell och internationell policyutveckling och regelbildning.

Vi söker dig som har en relevant akademisk examen, exempelvis som civilingenjör eller civilekonom med mycket goda kunskaper inom finansiell ekonomi, matematik och/eller statistik. Du har ett starkt intresse för finansmarknadens funktion, har troligtvis arbetserfarenhet från finansbranschen samt är van att arbeta med komplexa frågeställningar. Kunskap om finansiella marknader och dess aktörer, instrument och produkter samt de regelverk som förekommer på området är meriterande. Vi ser gärna att du har arbetat som analytiker, riskexpert med fokus på riskbedömning och/eller riskmodeller alternativt med analys av stora datamängder. Det är en fördel om du är van att arbeta i analysverktyget SAS.

Som person är du analytisk, självgående och strukturerad. Du är duktig på att ta initiativ, ser helheten och utvecklar planer och strategier med ett framåtblickande förhållningssätt. Du uppskattar att arbeta tillsammans med andra och bidrar med gott samarbete. Arbetet på FI förutsätter hög integritet samt att du kan uttrycka dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta avdelningschef Daniel Gedeon på 08-408 982 75 alternativt daniel.gedeon@fi.se.

Vi tillämpar normalt sex månaders provanställning.

Välkommen med din ansökan med cv, personligt brev och relevanta betyg/intyg senast den 26 augusti 2018. Rekryteringsprocessen bedrivs fortlöpande och arbetspsykologiska tester ingår som en del av processen.

FI arbetar för finansiell stabilitet och ett gott konsumentskydd. Här arbetar cirka 500 personer med olika erfarenhet och bakgrund på en arbetsplats som präglas av samarbete och kunskapsutbyte. På FI är du med och påverkar den finansiella marknaden. Tillsammans arbetar vi för samhällsnyttan och du kan göra skillnad!