Ekonom till finansiella strukturenheten - Sveriges Riksbank

Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 8 november 2018
Stängs
den 27 november 2018
Kontakta
Johanna Stenkula von Rosen
Anställningsform
Visstid
Arbetstid
Heltid

SOM EKONOM på finansiella strukturenheten arbetar du med att övervaka och analysera risker i det finansiella systemet. Du övervakar den finansiella infrastrukturen med fokus på såväl centrala motparter som betalningssystem och identifierar risker som kan påverka den finansiella stabiliteten. Arbetet består av en blandning av korta uppdrag och lite mer långsiktigt analysarbete. Du samlar och inhämtar information som underlag till den finansiella stabilitetsbedömning enheten gör med fokus på finansiell infrastruktur och bidrar i arbetet med underlag och beredningar till avdelningen och direktionen. Tjänsten innebär arbete med både kvalitativ och kvantitativ bearbetning och analys. Tjänsten är ett vikariat till och med december 2019.

VI SÖKER DIG SOM har en universitetsexamen inom nationalekonomi, finansiell ekonomi, ingenjörsutbildning eller liknande. Din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska är mycket god och du har kunskap om och erfarenhet av att använda Excel i arbetet. Har du erfarenhet av arbete inom och kunskap om finansiell infrastruktur, som till exempel centrala motparter, clearingorganisationer eller betalsystem ser vi det som mycket meriterande. Det är också positivt om du har goda kunskaper om finansiella risker, riskmodeller och finansiella instrument. Att du har ett stort intresse för finansiella stabilitetsfrågor, det finansiella systemet och dess påverkan på den samhällsekonomiska utvecklingen ser vi som en självklarhet! 

SOM PERSON är du flexibel, engagerad och serviceinriktad med gott omdöme och en mycket god analytisk förmåga. Du är också strukturerad, stabil och skicklig på att samarbeta och kommunicera.

VI ERBJUDER utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

VI VILL HA DIN ANSÖKAN med CV och personligt brev inklusive relevanta betyg senast den 27 november 2018. Om du har frågor är du välkommen att kontakta enhetschef Johanna Stenkula von Rosen på 08- 787 05 77. Du söker tjänsten genom att klicka på Ansök.

Finansiella strukturenheten har till uppgift att identifiera och analysera systemrisker och sammankoppling mellan olika typer av aktörer. Speciellt fokus ligger på finansiella infrastrukturföretag och andra finansiella institut som inte är banker. Enheten analyserar också den finansiella sektorn i stort, dess struktur och hur den förändras. Att den finansiella infrastrukturen fungerar väl är centralt för att upprätthålla den finansiella stabiliteten. Enheten arbetar därför med att identifiera och motverka sårbarheter i infrastrukturföretag. Enheten kartlägger också sammanlänkningar mellan olika aktörer och marknader i det finansiella systemet och analyserar nya risker och sårbarheter som uppstår. Med ökad tillgång till mikrodata finns möjlighet att utveckla nya analysmetoder och fördjupa kunskap om det finansiella systemets sammanlänkningar. Enheten deltar och ansvarar även för att bereda internationella arbetsgrupper inom enhetens ansvarsområden som exempelvis Committee on Payments and Markets Infrastructure (CPMI) och Committee on the Global Financial System (CGFS). Enheten består av drygt 10 medarbetare.